Stuur ons een appje

Wanneer betaal ik BTW bij import?

Bij het importeren van een auto uit Duitsland (of ieder ander EU-land) moet Nederlandse BTW betaald worden wanneer de auto als "nieuw" beschouwd kan worden door de fiscus. Een importauto wordt door de Belastingdienst Douane voor de BTW als "nieuw" beschouwd wanneer deze minder dan 6.000 km heeft gelopen of niet ouder is dan zes maanden. Even een voorbeeldje: Wanneer een auto acht maanden oud is of een kilometerstand heeft van 5.000 km wordt deze door de Belastingdienst Douane dus nog als nieuw beschouwd voor de BTW wanneer je deze importeert naar Nederland.

 

Voorkom dubbele heffing!

Wanneer u een auto importeert die nog als nieuw wordt gezien door de belastingdienst en u betaalt in het land waar u de auto koopt de lokale BTW (deze is vaak 19%) dan moet u de BTW in Nederland nogmaals betalen.

U kunt de dubbele BTW heffing voorkomen door de auto zonder BTW te kopen in het buitenland (dit noemen ze netto) wanneer u de auto dan importeert hoeft u alleen de Nederlandse BTW te betalen. Houdt hiermee wel rekening dat de BTW in Nederland 21% en bijvoorbeeld in Duitsland 19% is.

Dit is echter alleen mogelijk indien u in een geldig BTW-nummer heeft. (dus de auto ook zakelijk kan kopen)

Wij raden u daarom aan een voor de Belastingdienst voor de BTW “nieuwe” importauto alleen te kopen wanneer het een BTW auto is (dit geldt voor de meeste jonge auto's bij dealerbedrijven). Alleen een bedrijf kan u de importauto zonder BTW (dus netto) leveren en alleen als u een BTW nummer heeft (en de auto dus zakelijk aanschaft). Wanneer het een BTW auto is noteren ze dit op de Duitse auto-sites met MwSt ausweisbar.

Indien u als particulier een voor de belastingdienst “nieuwe”auto wilt importeren, en dit dus geen BTW nummer heeft kunt u dit aan ons uitbesteden en kunnen wij als bedrijf alsnog voor u voorkomen dat er dubbel BTW betaald moet worden. De aanschafprijs van de Duitse auto wordt daarmee wel wat duurder omdat het BTW percentage in Duitsland 19% is en in Nederland 21%.

 

Wanneer is het termijn van zes maanden om bij een “nieuwe” auto

Voor het bepalen van de termijn van zes maanden waarbinnen de Belastingdienst Douane een importauto als "nieuw" beschouwd is voor de Belastingdienst de datum van aankoop van de auto op de aankoopfactuur bepalend en niet het moment van invoeren. Wanneer u een auto koopt van 5 maanden oud kunt u dus niet simpelweg een maand wachten met invoeren om deze BTW heffing te voorkomen. Dan moet u ook een maand wachten met de auto kopen omdat de datum van de aankoop bon bepaald of de auto zes maanden oud is ja of nee.

 

Zakelijk rijden - BTW terugvorderen bij invoer

Ook voor zakelijke rijders zijn er mogelijkheden om een auto te importeren uit Duitsland en de BTW op de aanschaf van de import auto terug te vorderen. Net als in Nederland is de basis voorwaarde daarvoor dat de te importeren auto in Duitsland een BTW-auto is (MwSt ausweisbar) en geen marge-auto. De meeste jong gebruikte auto's in het midden en hoge segment (de auto's die het interessantst zijn om te importeren) zijn BTW-auto's dus daar is doorgaans voldoende aanbod in.

 

Om de te importeren auto in Nederland als BTW-auto te kunnen rijden dient de auto vervolgens netto aan te worden geschaft in Duitsland. Dit is tegen een 0% BTW tarief. U hoeft dan alleen de BTW in Nederland af te dragen (houdt wel rekening met het afwijkende BTW tarief in Nederland, 21% t.o.v. 19% in Duitsland). Dit is echter alleen mogelijk wanneer u een BTW nummer heeft. En dus de auto ook zakelijk kunt gaan rijden.

 

Privé rijden - BTW betalen in Duitsland

Wanneer een auto door de Belastingdienst niet als "nieuw" gezien wordt en u de importauto niet zakelijk wilt gaan rijden is het het voordeligst om de BTW in Duitsland te betalen. U kunt in dat geval ook naar marge-auto’s kijken. (dit benoemen ze met MwSt nicht ausweisbar) Zo hoef je dus niet alleen naar BTW-auto’s te kijken. Doordat de BTW in Duitsland nog 19% is en tegenwoordig in Nederland 21% is is het voordeliger om de BTW in Duitsland of een ander EU land waar de BTW ook lager ligt dan 21% te betalen. U koopt de auto dus gewoon voor de op internet getoonde prijzen (Bruto). Dan hoef je dus geen dubbele BTW te betalen en kom je niet voor verassingen te staan. Wel moet u opletten dat er nog BPM belasting op de auto zit.

Voor meer informatie over BPM klik hier

© Copyright 2024 Wijvindenjouwauto.nl - Alle rechten voorbehouden - Door: ConceptCodeKleur.nl