Stuur ons een appje

Wat is BPM eigenlijk?

Telkens lees ik wat over een BPM belasting maar wat is die BPM nu eigenlijk?

BPM staat voor belasting van personen auto's en motorrijtuigen. Dit is een bepaalde belasting die je moet betalen als je in Nederland een nieuwe auto koopt. Deze wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de auto en de CO2 die de auto uitstoot.

 

Wanneer betaal ik deze BPM belasting?

Iedereen die een Nederlandse auto rijdt moet BPM betalen. Hier heb je normaal niet zoveel mee te maken omdat dit bedrag al betaald is door de importeur die de nieuwe auto in Nederland aanbied, want ze worden tenslotte niet allemaal hier in Nederland gemaakt. Maar stel nu dat je een auto gaat importeren dan ga je dus een auto van een land waarin ze de term BPM helemaal niet kennen naar ons Nederland halen. Hier wordt het een beetje spannend want de belastingdienst wil natuurlijk niet dat jij een auto in het buitenland koopt en daar hier mee rond gaat rijden zonder dat jij iets van die BPM belasting betaalt. Hier hebben ze iets op verzonnen, als je een gebruikte auto in het buitenland koopt (een gebruikte auto is een auto ouder dan een jaar en met meer dan 6000 km gelopen.) en deze in Nederland wilt gaan importeren en gaan gebruiken dan moet je een bepaalde belasting betalen die afhankelijk is van de restwaarde van de auto en de CO2 die de auto uitstoot. Heb je dus een leuke auto in het buitenland zien staan die ook nog eens niet al te veel kost, dan moet je er wel rekening mee houden dat je de BPM belasting wel nog moet afrekenen al wil je een Nederlands kenteken op de auto krijgen.

 

Hoe bereken ik deze BPM belasting?

Er zijn verschillende manieren om de BPM te bereken, je kan bijvoorbeeld gewoon het historische BPM tarief aanhouden. Dit is niet de voordeligste manier, Maar hier hoef je uiteraard niets voor te doen. Als je het aan de belastingdienst vraagt, dan wijzen ze je op de forfaitaire afschrijvingstabel. Je houdt via deze tabel een maandelijkse afschrijving van de auto aan om zo de BPM te berekenen. Dit is niet de meest voordelige manier want hier wordt geen rekening gehouden met de marktwaarde van de auto of eventuele schade's. Wat wij altijd doen als we een auto importeren en de BPM aangifte moeten doen is een waardetaxatie van de auto uit laten voeren. Dan komt een ander bedrijf de auto bij ons taxeren en aan de hand van die taxatie kunnen wij berekenen hoeveel BPM we op zijn minst moeten betalen. Nu houden we ook rekening met eventuele schade's of gebruikerssporen.

Heeft u hier zelf allemaal geen zin in, dan willen wij voor u het gehele import proces uit handen nemen en het op de meest voordelige manier proberen af te handelen.

 

BPM berekenen aan de hand van een koerslijst.

Er zijn nog meer manieren om voor een gebruikte auto tot het laagste BPM bedrag te komen. In de meeste gevallen, zeker bij auto’s jonger dan 5 a 6 jaar levert een van de 8 te gebruiken koerslijsten de voordeligste BPM berekening op. In deze koerslijsten kunnen we rekening houden met de marktwaarde van de auto, hoe courant de kleur, uitvoering en het model van de auto is, de kilometerstand, en nog veel meer factoren waardoor de auto eventueel minder waard zou zijn. Deze wegen allemaal mee in het uiteindelijke BPM bedrag.

 

Wat kunt u van ons verwachten?

Koopt u bij via ons een andere auto buiten Nederland, dan streven wij er natuurlijk naar om tot een zo laag mogelijk BPM tarief te komen. Ook kan het zijn dat u zelf al een auto geïmporteerd heeft en er nu achter komt dat er nog BPM betaald moet worden, dan kunnen wij u natuurlijk ook helpen om de BPM aangifte af te handelen.

© Copyright 2024 Wijvindenjouwauto.nl - Alle rechten voorbehouden - Door: ConceptCodeKleur.nl